Igreja de São Domingos – macabre kerk in Baixa

Hoe vaak ik over Largo de São Domingos ben gelopen? Ontelbare keren denk ik. Het kleine plein met prachtig mozaïek, gelegen tussen Rossio en Praça Martim Moniz. Het aantal keren dat ik langs Igreja de São Domingos ben gelopen en er nooit bij stil heb gestaan dat ik ook de kerk kon bezoeken is vast ook ontelbaar.
Igreja de São Domingos - overzicht
Toen het moment dat ik de kerk binnenliep eindelijk kwam, overviel mij een overweldigend gevoel. Het is een imposante kerk met zoveel uitstraling dat we toch zeker een minuut met open mond rondgekeken.

Macabere kerk

Ga je als toerist deze kerk bezoeken, dan kan de kerk overkomen als een vreemde en misschien wel wat griezelige toeristische attractie.

Sinds een brand in 1959 een groot deel van het interieur heeft verwoest, is de kerk nooit meer volledig gerestaureerd. De kale marmeren muren zijn oranje geschilderd, de massieve stenen zuilen zijn verschroeid door het vuur. Verborgen in de kleine nissen liggen onherkenbare marmerbeelden en een groot deel van de sierlijke artefacten werden vernietigd, waaronder de vergulde altaren, waardevolle foto’s en schilderijen. Sporen van het vuur zijn nog steeds te zien op de zuilen. Door de uitstraling van het sobere interieur kan je, als je goed je best doet, de lucht van verbrand hout nog ruiken.
Igreja de São Domingos - muur

Ramp na ramp na ramp

De bouw van Igreja de São Domingos begon in 1241. Het bouwwerk kent in haar geschiedenis een aantal rampen, waaronder de aardbeving van 1531 waarbij de kerk flink beschadigd werd.
Igreja de São Domingos - beeld
Tijdens die andere aardbeving, die van 1755, werd de kerk wederom voor een groot deel verwoest. De kerk werd herbouwd met wat restanten van andere vernielde gebouwen in de Baixa. Zo werden voor het toegangsportaal en balkon materialen gebruikt die afkomstig waren van het oude Koninklijk Paleis, Terreiro do Paço, het oude paleis aan Praça do Comércio.

Combinatie van bouwstijlen

Delen van de oorspronkelijke kerk zijn gecombineerd met latere reconstructies, waardoor de de oude bogen en de muren volledig misplaatst lijken tegen de gladde oranje gepleisterde muren.
Igreja de São Domingos - altaar
Het geeft een vreemde combinatie van de oude (oorspronkelijke) en meer moderne architectuur, wat bijdraagt aan de sinistere sfeer van de kerk. Het lijkt haast alsof de oranje muren een donkere ruïne verbergen. De sombere sfeer van de kerk staat in schril contrast met de Afrikaanse kerkgangers van Igreja São Domingos. Op zondagen en feestdagen vult de kerk zich met krachtige gekleurde kledingdracht.

Largo de São Domingos

Het plein Largo de São Domingos, vóór de kerk, is een populaire ontmoetingsplaats voor de Portugese Afrikaanse bevolking. Het maakt niet uit op welk tijdstip van de dag je hier langsloopt, het is hier altijd druk met mensen.
Igreja de São Domingos - buitenkant
Igreja Sao Domingos heeft een sterke band met de Afrikaanse gemeenschap in Lissabon. Van oudsher is de priester afkomstig uit Afrika. De kerk ondersteunt nieuwe immigranten bij hun overgang naar de Portugese levensstijl.

Waar vind je Igreja São Domingos

Adres: Largo São Domingos, Baixa
Openingstijden: 07:00 – 23:00 uur

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..