Igreja de Santo António de Lisboa – de geboorte grond van Santo António

Op een steenworp afstand van Sé Lisboa vind je Igreja de Santo António de Lisboa. De kerk staat op de plaats waar António de Padua in 1195 werd geboren. Deze kerk is geheel gewijd aan de heilige Santo António (Sint Antonius).

Igreja de Santo António de Lisboa - altaar

Santo António is de patroonheilige van onder ander huwelijken, vrouwen en kinderen, verloren voorwerpen en verliefden.

Santo António

Sint Antonius is een zeer geliefde heilige in Lissabon en wordt beschouwd als de stads-beschermheilige. In de maand juni, tijdens Festas de Lisboa, is Santo António het onderwerp van het feest. Op 13 juni vindt de processie plaats ter ere van deze stads-beschermheilige.

Igreja de Santo António de Lisboa - feest

Tijdens de processie wordt zijn beeld door de straten van Alfama gedragen langs Igreja de Santo António de Lisboa

De kerk

De kerk biedt een oase van rust in het drukke Alfama. De kerk straalt met de façade (in barokke en neoklassieke stijlen) rust en vrede uit. De kerk is oorspronkelijk gebouwd in de 14de eeuw maar werd tijdens de aardbeving van 1755 flink beschadigd. De huidige kerk dateert uit 1757.

Igreja de Santo António de Lisboa - voor

Het interieur van Igreja de Santo António de Lisboa bevat veel schilderijen en beelden over het leven van Santo António. Vergeet niet naar de prachtige glas in lood ramen te kijken – het licht valt op een bijzondere manier naar binnen.

Igreja de Santo António de Lisboa - paus-002
In 1982 bezocht paus Johannes Paul II de kerk. Een herdenking daarvan vind je terug in een tableau van azulejos dat boven de trap hangt die naar beneden gaat richting de crypte waar Santo António werd geboren.

De crypte

De crypte is gesitueerd onder het geboortehuis van Santo António. Net zoals de paus in 1982 kan je hier knielen voor het bedje.
Igreja de Santo António de Lisboa - crypte
Ga je naar Igreja de Santo António de Lisboa, sla dan een bezoek aan de crypte niet over. Het staat goed aangegeven in de kerk en je ziet ook een ander deel van de kerk dan alleen het schip.

Het plein voor de kerk

De kerk ligt aan een sfeervol pleintje waar je langs rijdt als je eletrico 28 neemt. Op het plein staat het standbeeld van Santo António met een boek en een baby in zijn handen. Wil je een nieuwe (of betere) partner, gooi dan een muntje naar het standbeeld. Belangrijk is om het muntje wel in het boek te gooien (gooi je het op de baby dan werkt het niet).

Het standbeeld is tijdens het bezoek van paus Johannes Paulus II gezegend.
Wij vonden het een verademing om deze kerk te bezoeken. Het is vele malen rustiger dan bij de overburen: Sé Lisboa. Een bezoek aan de kerk is een echte aanrader!

Waar vind je Igreja de Santo António de Lisboa

Adres: Largo de Santo António da Sé, Alfama
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag 08:00 – 19:00 uur | zaterdag en zondag 08:00 – 20:00 uur

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..