Ginjinha Sem Rival betekent letterlijk Ginjinha zonder rivaal. Het is grappig dat deze kleine bar zo heet, want op een steenworp afstand vind je genoeg andere Ginjinha bars.
Volgens ons maakt het niet zoveel uit of je je Ginjinha bij Ginjinha sem Rival, A Ginjinha of Ginginha do Carmo haalt, ze smaken allemaal even lekker.
Ginja
Ginja is de naam van de likeur, Lisboetas noemen de likeur liefkozend ginjinha, wat klein glas betekent – misschien ook wel omdat een ginja vaak in een borrelglaasje wordt geschonken.
Ginja wordt gemaakt door de iets zure ginja-kers te mengen met aguardente (vuurwater) en suiker. Deze mix wordt een straffe licht zoetig likeurtje wat een deze likeur heerlijk maakt als aperitief.
Ginja drinken op 4 vierkante meter
Het allerliefste drinken wij homemade Ginja die onze goede vriendin Isabel bijna elkaar jaar maakt. Maar door de natte winter van 2017 is de oogst mislukt en moeten we het dit jaar zonder de homemade ginja doen.
Gelukkig zijn er barretjes zoals Ginjinha sem Rival, die de ginja ook zelf stoken en ervoor zorgen dat er voldoende continuïteit in het aanbod is. Ginja Sem Rival opende in 1890 haar deuren en wordt nog steeds gerund door dezelfde familie op dezelfde locatie.
De bar is niet groter dan een paar vierkante meters, zo klein dat je er zo voorbij kan lopen. Gelukkig staat er vaak een rij en zie je mensen voor de ingang drinken, dan kun je het toch niet makkelijk missen.
Er passen niet meer dan 12 mensen in de winkel, daarom is het verstandig om te doen wat de locals doen: bestel je ginja (met of zonder pit), pak je glas en ga naar buiten om te genieten van het drankje. In juni 2018 betaalde wij 1,40 euro voor een glaasje.
Eduardino
Wil je iets anders proberen dan ginja, Ginjinha sem Rival schenkt ook Eduardino.
De legende is dat het recept voor deze likeur is uitgevonden door een clown genaamd Eduardino. Hij was een beroemde Italiaanse clown uit een circus die ooit een show had in de stad. Elke keer als deze clown in de stad was ging hij naar dezelfde bar. In plaats van om een standaard drankje te vragen, koos hij verschillende soorten likeur, waarbij hij alles in een cocktail mixte. Hij dronk het in één keer en had zo voldoende energie om weer aan het werk te gaan en mensen aan het lachen te maken.
De likeur is zoet met veel kruiden, fruit en anijs. Het zoeter dan ginja, maar het alcoholgehalte (23.5%) is hoger dan van ginjinha. Ginja Sem Rival is de enige plaats waar je Eduardino kunt vinden. Het is zeker het proberen waard, ook al is het alleen mooi om het verhaal hierachter te weten.
Waar vind je Ginjinha sem Rival
Adres:R. Portas de Santo Antão 7, Baixa
Openingstijden: elke dag geopend maandag t/m vrijdag: 08:00 – 00:00 uur | zaterdag & zondag: 09:00 – 00:00 uur