Escadinhas de São Cristóvão – eerbetoon aan Mouraria & fado

Tegenover Igreja São Cristóvão in de wijk Mouraria heeft een groep kunstenaars een eerbetoon aan de wijk weergegeven: Escadinhas de São Cristóvão.

Escandinhas de São Cristóvão vanaf de trap

Escadinhas de São Cristóvão is niet alleen een eerbetoon aan de wijk Mouraria, maar ook aan de Fado, het Portugese levenslied dat oorspronkelijk in deze wijk is ontstaan. Omdat de wijk Mouraria niet zo bekend is als Alfama, vind je in vele reisgidsen dat Escadinhas de São Cristóvão in Alfama ligt, maar dat is dus niet helemaal waar.

Smal steegje wordt kunstgalerie

In Lissabon vind je vele Beco’s (smalle steegjes) die je bij verrassende plekken kan brengen. Ben je op zoek naar Escadinhas de São Cristóvão, zoek dan de treden die je hier naar leiden.
Het kunstwerk wordt niet bijgehouden en is niet meer in goede staat.

Escandinhas de São Cristóvão heilige en dames
Het kunstwerk op de muur laat op een stijlvolle manier de identiteit van de wijk zien. Als je vanaf Rua da Madalena komt dan begint de muurschildering met de rivier de Taag. Daarna staat de heilige São Cristóvão, de dames in het zwart gekleed die voor hun deur staan te fluisteren.

Escandinhas de São Cristóvão hele muur
De man met een glas wijn die gemoedelijk naast Maria Severa (de eerste fadista (fado-zangers) ooit en Portugese legende) staat. De muzikanten die op een viola (fado-gitaar) de fado spelen en de oude vrouw op het balkon die alles overziet, met naast haar Castelo de São Jorge.

Onder de vrouw op het balkon is een tafel afgebeeld met daarop wijn en brood – de woorden Cheira Bem betekenen “ruikt goed”. Als je nog verder aan de rechterkant kijkt zie je de woorden Cheira LX met een donker gekleurde man die een T-shirt aan heeft met daarop Cachura.

LX is een acroniem dat vaak gebruikt wordt om Lissabon aan te duiden (zoals bij LX factory).

Als je alle teksten van de muurschildering bij elkaar zet dan krijg je samen de woorden Cheira Bem, Cheira LX, wat je kan vertalen naar Ruikt goed, het ruikt naar Lissabon.

Cheira Bem, Cheira LX verwijst ook naar een liedje van een van bekendste Fado zangeressen, Amalia Rodriques.

Escandinhas de São Cristóvão zijkant
De aangrenzende muur bevat het laatste deel van de muurschildering, met de woorden: ‘Heilige Christus’ met daarnaast een katholieke priester.

Van burgerinitiatief tot kunstwerk

Door een burgerinitiatief van een groep vrienden die vroeger in Mouraria woonden vlakbij São Cristóvão is deze muurschildering ontstaan. De vrienden waren onder de indruk van de historische en culturele waarde van dit deel van Lissabon en voelden zich gedwongen om het aan iedereen te laten zien. Ze verzamelden fondsen voor dit project door fado aan te bieden aan de buurtbewoners (tegen betaling) met de kerk van São Cristóvão als centraal punt. Daarnaast organiseerde ze buurtfeestje om geld in te zamelen.
Verschillende artiesten boden aan om deel te nemen aan de muurschildering en het resultaat is te zien in deze steeg.

Ben je in de buurt dan is het zeker de moeite waard om wat tijd te reserveren om de muurschildering goed te observeren. Het is een interessant weergave van cultuur en samenklontering van conventionele kunst met stedelijke expressie.
Heb je pech en kom je tijdens een vuilnisophaaldag, dan is de kans groot dat er vuilniszakken voor de muurschildering staan.

Graffiti versus muurschildering

Opvallend is de vele graffiti rondom en op de muurschildering. In feite was er in deze steeg eerder graffiti dan de muurschildering. De muurschildering is zelfs geverfd over de graffiti.

Escadinhas de São Cristóvão graffiti

Tegenwoordig zie je op de muurschildering steeds meer graffiti komen, maar heel weinig hiervan trekt de aandacht weg van de prachtige kleuren en details die worden weergegeven in de muurschildering.

Waar vind je Escadinhas de São Cristóvão

Adres: Escadinhas de São Cristóvão, Mouraria
Openingstijden: vrij toegankelijk

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..