Elevador de Santa Justa – de Eiffeltoren van Lissabon

In de Rua Santa Justa, midden in het centrum, staat de ijzeren lift, Elevador de Santa Justa, van 45 meter hoog die de benedenstad Baixa verbindt met de bovenstad Bairro Alto.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door We ❤️ Lisbon | Portugal (@weheartlisbon) op

De lift is begin van de 20ste eeuw gebouwd. De steile heuvels vormden in Lissabon een groot obstakel voor de inwoners. Tegenwoordig is de lift vooral een toeristische attractie die zeker de moeite waard is om te bezoeken.

Houten lift met veel ijzerwerk

Van de buitenkant is bijna alleen maar ijzer te zien, maar als je de lift instapt is daar een heel andere sfeer. De binnenkant is van houten met daar omheen alleen maar ijzer. Dat geeft al een speciaal gevoel, maar wat dacht je dan van een lift met een liftbediende!? In minder dan 2 minuten ben je boven en kan je genieten van het uitzicht over de Baixa. Het kan zijn dat je even moet wachten, want de lift is oud. Soms moet de lift even afkoelen.

Elevador de Santa Justa, Lissabon

Als je een nóg weidser uitzicht wilt ga dan naar de top van de neogotische toren, bereikbaar via een wenteltrap. De top heeft
een prachtig uitzicht op de stad, waaronder het Rossio, Castelo São Jorge en de Taag. Als je helemaal naar boven wilt, kost dit € 1,50 extra.

Onze tip: Koop een dagkaart (€6,30) (als je niet in het bezit bent van een Lisboa Card) zodat je alle liften op & neer kan op één dag. Anders wordt het een hele dure dag: elevador de Santa Justa kost op en neer al €5,15

Elevador do Carmo

Elevador de Santa Justa is bij de Lisboetas ook bekend als Elevador do Carmo. Via de overdekte brug kom je uit bij Largo do Carmo en de ruïnes van Convento do Carmo.

Elevador Santa Justa en Carmo
Elevador Santa Justa vanaf de baixa

Lange rijen

Wees er vroeg bij als je de lift wilt nemen. De Lisboetas mijden tegenwoordig deze lift en gaan liever met de roltrappen of lift van het metrostation Chiado naar de Baixa. Soms staat er wel een rij van 45 minuten voor een ritje met de lift. Die niet langer dan 2 minuten duurt.

Loop niet de trappen op als je met de lift wilt, de ingang voor de lift is onder de trappen.

Meer over trams en liften in Lissabon >>

Adres: Rua de Santa Justa, Baixa
Openingstijden: elke dag van 07:00 – 21:00 uur

Waar vind je Elevador de Santa Justa

Gratis toegang met een Lisboa Card.
Anders de reguliere ov prijzen, voor deze prijzen zie www.carris.ptJoin the Conversation

4 Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..

  1. says: Par Joey

    Ik ga slechts voor 1 dag naar Lissabon, kan ik dan gewoon bij de metro een enkeltje kopen. De liften of tram 28 hoeven voor mij niet. Ik heb alleen de metro nodig om vanaf station Oriente naar mijn hotel tegaan en de volgende dag gewoon terug.

    1. Hoi Par, dan kun je inderdaad een enkeltje kopen van 1.80 euro. Mocht je toch nog meer gebruik willen maken van het openbaar vervoer kun je ook overwegen om een 24 uurs kaart te kopen van 6.80 euro. Als je nog geen Viva Viagem pas hebt (soort van ov kaart), dan komt bij elke prijs 50 cent bij. Veel plezier.

    1. Hoi William. Het is inderdaad prijzig, maar als je een Viva viagem dagkaart of Lisboa Card hebt kun je ook van andere openbaar vervoer (gratis) of bezienswaardigheden bezoeken met korting nemen.