Convento do Carmo – een fotogenieke ruïne

Middenin de stad Lissabon, op de grens van Chiado en Bairro Alto, vind je het Convento do Carmo, het Carmoklooster. Deze imposante ruïne laat vooral de sporen van de grote aardbeving van 1755 zien. Maar er is meer dan alleen dat.

In eerste instantie zou je kunnen denken dat het Convento do Carmo er staat als herinnering aan de aardbeving, maar eenmaal binnen zul je zien dat er in het museum van alles te vinden is over een breed deel van de Portugese geschiedenis, van de vroeg-Romeinse tijd tot in de 18e eeuw. In de vijf zalen achterin vind je ondermeer een sarcofaag uit Egypte en Portugese azulejos van meer dan 200 jaar oud.

Sarcofaag in Convento Carmo, Lissabon

Welkome stilte

Maar eerlijk is eerlijk, de belangrijkste reden om het klooster te bezoeken is de sfeer in de voormalige kerk. Voor €4 (of €3,20 met je Lisboa Card) stap je zo vanuit de drukke stad een heerlijk serene stiltegebied binnen. Want ondanks dat er sinds de aardbeving geen dak meer op zit hoor je bijna niks van de stadsgeluiden.

Convento do Carmo (Carmoklooster), Lissabon

Tussen de grote pilaren die vroeger het dak van de kerk droegen, zijn twee groene stroken kunstgras gelegd, die prachtig kleuren bij de witte pilaren en (als je geluk hebt) de strakblauwe hemel. Je zult merken dat je niet kunt ophouden met foto’s maken: achter elke pilaar zie je weer een nieuw perspectief.

Tip van Luis (70)
“Ik kom hier graag om te genieten van de stilte, zo middenin de stad. De ruïne zelf is al indrukwekkend, minstens zo belanghebbend zijn de relikwieën die je in het museum vindt: van een Egyptische sarcofaag tot Azulejos uit de 18e eeuw!”
 
Alle Lissabon tips van locals »

Geschiedenis van Convento do Carmo

De bouw van het klooster en de bijbehorende kerk begon eind veertiende eeuw en duurde ruim dertig jaar. De eerste bewoners waren monniken van de Karmelietenorde, waartoe ook de stichter van het klooster, Nuno Alvares Pereira, uiteindelijk behoorde. De stijl van de kerk is typisch Gotisch, met grote bogen en een groot roosvenster.

Convento do Carmo, westkant

In de ochtend van 1 november 1755 werd het klooster voor een groot deel verwoest door de grote aardbeving. De kerk werd nooit helemaal herbouwd, waardoor de ruïne nu één van de meest in het oog springende overblijfselen van die grote ramp in Lissabon vormt.

Opmerkelijk historisch feit is dat het klooster tijdens de Anjerrevolutie van 1974 het laatste bolwerk was van toenmalige president Caetano van Portugal, voordat de vreedzame staatsgreep uiteindelijk voltooid was. Een indirect gevolg daarvan is dat het hoofdkwartier van de Guarda Nacional Republicana, de Portugese Marechaussee, in het noordelijke deel van het klooster gehuisvest is.

Waar vind je Convento do Carmo

Adres: Largo do Carmo, Chiado
Openingstijden: elke dag
oktober – mei: 10:00 – 18:00 uur
juni – september: 10:00 – 19:00 uur

Lift: Neem de Santa Justa lift vanuit Rua Áurea in Baixa. Eenmaal boven neem je de loopbrug die over Rua do Carmo loopt en kom je uit op het plein Largo Do Carmo.
Auto: Parkeer je auto in de parkeergarage onder Praça Luís de Camões. Vanaf daar is het vijf minuutjes lopen (bergop, dat wel)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..