Aan de rand van Lissabon aan de westkant van de stad ligt één van de twee grotere begraafplaatsen van de stad, Cemitério dos Prazeres.
Nadat in 1833 een cholera uitbraak was in Lissabon, werden aan weerszijden van het centrum (destijds ver buiten het centrum) twee begraafplaatsen aangelegd.
Aan de noordkant kwam Cemitério de Alto de São João, dit is nog altijd de grootste begraafplaats in de stad. Aan de westkant kwam Cemitério dos Prazeres.
Ministad voor de doden
Wanneer je door de grote toegangspoorten loopt en het centrale plein opkomt valt het nog niet op hoe groot deze 20 hectare tellende begraafplaats is. De paden langs de graven zijn symmetrisch aangelegd, waardoor Cemitério dos Prazeres een ministad wordt voor de doden.
Wanneer je het middelstuk hebt bekeken, vergeet dan vooral niet aan de zuidkant van de begraafplaats de trappen af te gaan. Hier vind je ook de meest bijzondere graven.
Op de hele begraafplaats staan familiehuisjes met planken aan de muur waarop de doodskisten liggen, vaak hebben deze huisjes een deur en gordijntjes voor de ramen hangen. Bij sommige huisjes kan je naar binnen kijken, ik vond dat wel heel spannend want niet alle doodskisten zien er even goed uit.
Er zijn ook eenpersoons graven maar het meest imponerende zijn de grote bouwwerken: enkele daarvan lijken meer op een kerk of een kapel dan op een graftombe.
Grootste familiegraf van Europa
We spotten op Cemitério dos Prazeres ook een tempel. Dit is het grootste familiegraf van Europa. Het graf is van Pedro de Sousa Holstein (1781– 1850), één van de belangrijkste Portugese staatslieden. In het familiegraf liggen maar liefst tweehonderd familieleden. De tempel is gebaseerd op de tempel van Salomo en de Egyptische piramiden.
Een leuke bijkomstigheid, cemitério dos Prazeres biedt ook een mooi uitzicht op Ponte 25 Abril en de rivier de Taag.
Niet de grootste, wel de bekendste
Cemitério dos Prazeres, wat letterlijk begraafplaats van plezier betekent, is verreweg de bekendste begraafplaats in Lissabon.
Beroemde Portugese persoonlijkheden zijn hier begraven, voornamelijk acteurs, presentatoren van tv-talkshows, zangers, schrijvers en schilders. Bij de graven van deze bekende persoonlijkheden staan bordjes met daarop aangegeven dat hier een bekend persoon ligt.
Je vindt hier onder andere de graven van Fado zangeres Amália Rodrigues en tot 1985 was de Portugese dichter Fernando Pessoa hier begraven. Daarna werden zijn stoffelijke overschotten overgebracht naar de kloosters van de Mosteiro dos Jerónimos.
Nog altijd is de begraafplaats een gewilde plek om de laatste rust te vinden. De familiehuisjes worden onderling verkocht en het schijnt ook dat als een graf 30 jaar niet is onderhouden deze geruimd wordt. Wat ik wonderlijk vond is dat op sommige graven en/of familie huisjes de tekst Abandonado (verlaten) stond.
Een bijzonder mooie en indrukwekkende locatie die je echt gezien moet hebben
Het is niet het eerste waar je tijdens je stedentrip aan denkt: een bezoekje brengen aan een begraafplaats. Maar het bezoek aan deze begraafplaats maakte veel indruk op ons.
We hadden ook wel een ideaal moment ervoor uitgezocht. Donkergrijze wolken hingen boven de stad en tegen de tijd dat wij bij de begraafplaats aankwamen, kwam de regen met bakken uit de hemel.
Hoe kom je bij Cemitério dos Prazeres
Cemitério dos Prazeres is de eindhalte van tram 28.
Adres: Cemitério dos Prazeres, Parado das Prazeres, Campo do Ourique
Openingstijden: elke dag in oktober – april: 09:00 – 17:00 uur | elke dag in mei – september 09:00 – 18:00 uur.
Toegang is gratis.