Cemitério do Alto de São João – grootste en belangrijkste begraafplaats

cemiterio do alto de sao joao beelden 1

Hoewel het misschien niet direct bovenaan je lijst staat bij het plannen van je citytrip naar Lissabon, is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan de begraafplaats Cemitério do Alto de São João.

Gelegen aan de oostkant van de stad, is deze begraafplaats niet alleen de grootste maar ook een van de meest prominente begraafplaatsen van Portugal. Talloze bekende persoonlijkheden uit de geschiedenis van het land hebben hier hun laatste rustplaats gevonden. Interessant genoeg is de begraafplaats recentelijk ook besproken in de podcast ‘Van de Radar‘, waar de makers de begraafplaats bezoeken om te ontdekken waar de slachtoffers van een vliegtuigramp van het neergestorte KLM toestel in 1961 zijn begraven.

Lissabons historische cholera-begraafplaats

In 1833 brak er in Lissabon een cholera-epidemie uit, wat leidde tot de opdracht van koningin Dona Maria II om een begraafplaats aan te leggen ver buiten de stad. Dit terrein was oorspronkelijk een landelijk gebied met voornamelijk grote boerderijen (quintas).

Gedurende eeuwen fungeerde het als de eerste en enige begraafplaats in Lissabon. Om de Portugese soldaten te eren, besloot de eerste republiek een crypte genaamd de Cripta dos Combatentes da Grande Guerra te bouwen op deze historische locatie.

Bij het betreden van de poorten van de begraafplaats krijg je het gevoel door een echte stad te wandelen. De straten en huizen zijn genummerd, en de huisjes zijn gebouwd in een neomanueline-stijl, wat de begraafplaats een passende uitstraling geeft. Aan het begin van elke straat vind je vaak de graven van belangrijke personen, vaak gekenmerkt door de prachtigste huizen.

Daarnaast zijn er talloze mausoleum en huisjes te vinden, rijkelijk versierd met symbolen van religieuze en intellectuele beeldtaal.

Tussen grafkunst en crematie

Vandaag de dag is er nabij de ingang een crematorium en zijn de Portugezen ook niet meer verbaasd of defensief als iemand zich laat cremeren. Een leuk weetje is dat de eerste crematorium oven van het land in 1925 op deze begraafplaats werd gebouwd. Niet heel lang is hier gebruik van gemaakt, om politieke redenen werd de oven gedeactiveerd. Pas in 1985 mocht de oven weer in gebruik worden genomen.

Aan de andere kant van Lissabon, aan de westkant van de stad, vind je Cemitério dos Prazeres. Die begraafplaats bedient de westelijke kant van de stad, terwijl Cemitério do Alto de São João voornamelijk voor de inwoners van het oostelijke deel dienst doet als laatste rustplaats.

Waar vind je Cemitério do Alto de São João

Adres: Parada Alto de São João 3, Penha França
Openingstijden: elke dag 09:00 – 17:00 uur

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..