Castelo de São Jorge – oudste kasteel van Lissabon

Castelo de São Jorge is één van onze favoriete bezienswaardigheden van de stad. De ruïne van het kasteel is erg indrukwekkend, maar de belangrijkste reden voor ons om naar het kasteel te gaan is het uitzicht over de stad.

Het kasteel staat op een 110 meter hoge heuvel van de wijk Alfama, waardoor het kasteel een mooi uitzicht geeft over de stad. Castelo de São Jorge is een van de oudste overblijfselen in de stad. Het kasteel werd gebouwd door de Moren op de resten van een vesting uit de 5e eeuw des tijds werd Portugal bewoond door de Visigoten. Tijdens de aardbeving van 1755 is het kasteel voor een groot deel verwoest, maar werd weer voor een deel gerestaureerd.Indeling van Castelo de São Jorge

Via de hoofdingang kom je op een binnenplaats met bronzen standbeeld van Dom Afonso Henriques (de eerste koning van Portugal). Op de binnenplaats zijn er resten van het oude kasteel te vinden, met onder meer de herbouwde Casa Ogival. In Casa Ogival kun je een multimediavoorstelling Olissipónia zien over de geschiedenis van Lissabon. Er is veel aandacht voor de aardbeving van 1755 en de schade die toen werd aangericht aan de stad en het kasteel.

Castelo Sao Jorge, Lissabon

Op het hoogste punt – in de noordwesthoek van het complex – ligt het oorspronkelijke kasteel, met kantelen en tien wachttorens. Bij aanvallen op de vesting was dit het laatste bastion. Trappen leiden naar het hoogste punt, het is een redelijke steile klim maar het uitzicht is de moeite waard.

Onze tip: Koop een Lisboa Card om gebruik te maken van het openbaar vervoer, bij Castelo de São Jorge ontvang je 20% korting op de entree bij vertoon van de Lisboa Card.

Op één van de torens staat een periscoop, deze kan je gebruiken om de stad goed te bekijken vanaf grote hoogte. In de zwarte kamer in het kasteel staat een Camera Obscura wat de stad laat zien in real time. Binnen de vesting zie je verder de resten van een middeleeuwse kerk en er zijn enkele eethuisjes en souvenirshops.

Castelo Sao Jorge kanon

In de lente en zomer is het kasteel tot 21:00 uur open, het is een ideale plaats om met een hapje en drankje van het uitzicht te genieten. Voel je niet bezwaard, vele locals (inwoners van Lissabon kunnen gratis naar binnen) zullen hetzelfde doen op een mooie zonnige dag.

Audiotours

Het is ook mogelijk om audiotours te huren om het kasteel nog beter te leren kennen. Audiotours zijn beschikbaar in het Portugees, Engels en Spaans.

Castelo Sao Jorge Taag

Directe omgeving

In het verleden was er rond het kasteel veel criminaliteit en waren de huizen die aan de dikke vestingmuren waren gebouwd verpauperd. Tegenwoordig is het ‘hot’ om hier te wonen. De huizen zijn en worden opgekocht door projectontwikkelaars die de huizen restaureren om daarna te verhuren of te verkopen het voor niet minder dan een half miljoen euro. Bij vele huizen zit ook een tuin, die je kan bewonderen vanaf het kasteel.Veel huizen rond het kasteel worden via Airbnb verhuurd, dus wil je een unieke ervaring, probeer dan een huis te bemachtigen via Airbnb.

Castelo Sao Jorge Taag

Met tram 28 naar het kasteel

Tram 28 is een goede optie om bij het kasteel te komen. Ga eruit bij de halte Miradouro Santa Luzia. Voordat je de klim naar het kasteel maakt, vergeet dan niet te genieten bij dit uitkijkpunt over de Taag.

Met de lift naar het kasteel

Elevador Castelo, Lissabon
Sinds kort is er een lift dat je van de Baixa naar Castelo brengt, de lift vind je op Rua dos Franqueiros 170-178. De lift brengt je tot Chão do Loureiro. Vanaf hier is het nog 10 minuten lopen naar het kasteel. De lift is gratis.

Meer over de lift naar het kasteel »

Hoe kom je bij Castelo de São Jorge

Adres: Rua de Santa Cruz do Castelo, Alfama
Openingstijden: elke dag geopend
1 november – 28 februari: 09:00 – 18:00 uur
1 maart – 31 oktober: 9:00 – 21:00 uur

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..