Capela de Santo Amaro – een mysterieuze kapel in het hart van Alcântara

capela de santo amaro 003

Net even buiten het centrum schuilt een verborgen schat die door de locals wordt beschouwd als een ware parel: Capela de Santo Amaro. De lokale overlevering fluistert verhalen over een mysterieuze bewoner uit het verleden, en de hele atmosfeer ademt een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit.

Sinds 1910 staat deze betoverende kapel trots als een nationaal monument, en naar mijn mening is het werkelijk een van de schatten van Lissabon.

Capela de Santo Amaro door de jaren heen

De oorsprong van de kapel blijft gehuld in mysterie en is een bron van discussie onder de Lisboeta als je ernaar informeert. De verhalen variëren, sommigen beweren dat zeelieden uit Galicië de kapel hebben gesticht, terwijl anderen geloven dat het de broederschap van de Orde van Christus was. Wat vaststaat, is dat Capela de Santo Amaro rond 1530 werd gesticht, waardoor het de oudste kapel van Lissabon is. Door de eeuwen heen diende de kapel als het decor voor processies die jaarlijks op 15 januari plaatsvonden, waarvan de laatste in 1911 plaatsvond.

De koepel – het hart van de kapel

De kapel straalt de prachtige renaissancestijl uit, met het atrium bedekt met opmerkelijke azulejos die de heilige Santo Amaro (ook bekend als Maurus) afbeelden. Santo Amaro staat bekend als de genezer van gebroken ledematen, waarbij mensen met botbreuken naast het altaar stonden om te genezen. Vergeet niet om de drie 18e-eeuwse smeedijzeren hekken te bewonderen, die bijdragen aan het mysterieuze karakter van de kapel.

Een korte steile klim voor een prachtig uitzicht

Capela de Santo Amaro is niet alleen een prachtige kapel maar fungeert ook als een miradouro met een adembenemend uitzicht op de Ponte 25 de Abril en de Taag. Een bezoek aan de kapel vereist wel wat inspanning, met een steile trap die de symboliek van de stad van de zeven heuvels weerspiegelt, bereikbaar vanaf Museu da Carris. Voor degenen die het gemakkelijker willen maken, is een auto handig. Je kunt eenvoudig navigeren naar de kapel, waar slechts een paar treden je scheiden van het bewonderen van deze betoverende plek.

Waar vind je Capela de Santo Amaro

Adres:Calçada Santo Amaro 21, Alcantara
Openingstijden: maandag open voor het publiek | Eerste zondag van de maand is er een mis.

Wil je deze mysterieuze kapel ontdekken? Volg de kaart hieronder:

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..