Basílica da Estrela – prachtig licht en uitzicht

Basílica da Estrela wordt nogal eens overgeslagen door toeristen, waarschijnlijk omdat het een stukje lopen is vanuit het historische centrum. Onterecht, want voor mij is deze basiliek één van de mooiste kerken in Lissabon.

Basílica da Estrela, Lissabon

Basílica da Estrela onderscheidt zich door de witte koepel die hoog boven de omgeving uitkomt en daardoor kenmerkend is voor de skyline van de stad. Dit komt ook omdat de basiliek boven op één van de zeven heuvels is gebouwd.

Heilige hart van Jezus

De kerk is de eerste kerk in de wereld die toegewijd is aan het heilige hart van Jezus. Dat kwam omdat de koningin Maria I, in 1761 opdracht gaf om de basiliek te bouwen. De koningin was zeer religieus en beloofde in haar gebeden aan God dat zij de grootste kerk zou bouwen als hij haar een gezond kind zou schenken. In 1761 werd haar zoon José geboren. Helaas heeft hij de bouw nooit voltooid gezien. Hij stierf op 28 jarige leeftijd, 2 jaar voor voltooiing van de basiliek.

Interieur van de Basílica da Estrela, Lissabon

Binnenin is de kerk prachtig met de roze en zwarte marmer. Aan de rechterkant in de kerk vind je de graftombe van koningin Maria I. Zij is begraven in haar geliefde basiliek. Overigens heeft zij wel de oplevering meegemaakt.

Beelden en lichtinval

Beeld in Basílica da Estrela

De kerk is verder versierd met prachtige beeldhouwwerken en schilderijen. Kenmerkend voor de Basílica da Estrela is dat er heel slim met licht wordt gespeeld: aan de ene kant heb je het natuurlijke licht dat door de grote ramen bovenin binnenvalt. Aan de andere kant zijn achter de vele pilaren allerlei slimme lichtinstallaties verstopt die, zodra ze branden, een verlengstuk van het daglicht lijken te vormen. Hierdoor wordt zelfs op een zonnige dag een zeer romantisch en sereen lichtspel gecreëerd.

Uitzicht vanaf het dak

Basílica da Estrela in Lissabon, uitzicht op het dak

Eén van de indrukwekkendste kenmerken van de Basílica da Estrela is dat je bovenop de basiliek kunt komen. Een nauwe wenteltrap brengt je naar wat ze het “terras” noemen. Dat is echt té bescheiden, je kunt namelijk gewoon op het dak van de basiliek lopen! Vele honderden vierkante meters met aan alle kanten een prachtig uitzicht. Je loopt zelfs een rondje om de koepel van de dom. En als je geluk hebt kun je naar binnen om van bovenaf de kerk te aanschouwen.

Vanaf het dak krijg je een goed inzicht van hoe de kerk ongeveer in elkaar zit. Daarnaast biedt het terras ook een fraai uitzicht over de stad, de Taag en het aangrenzende park. Ik raad je zeker aan om na (of voor) je bezoek aan de basiliek ook nog naar deze Jardim da Estrela te gaan. Je vindt dit park aan de overkant van de weg.

Hoe kom je bij Basílica da Estrela

Adres: Praça da Estrela, Estrela
Openingstijden: elke dag van 07:30 – 20:00 uur geopend, alleen tussen 13:00 – 15:30 uur is het gesloten. Entree is gratis. Wil je het terras bezoeken? Dat kost €3 maar is zeker de moeite waard!

Tram: Tram 25 of tram 28
Metro: De dichtstbijzijnde metro is Rato, vanaf hier is Basílica da Estrela ongeveer 20 minuten lopen.
Lopen: Vanuit de Baixa is het ongeveer 30 minuten lopen.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..