Ascensor da Gloria – meest geliefd bij toeristen

Binnen no-time van Praça dos Restauradores in de Baixa naar de wijk Bairro Alto!? Neem dan Ascensor da Gloria! Dit is één van de steilste ritjes (20%) die je kunt bedenken in Lissabon.

Ascendor da Gloria bestuurder

Ben je een dare devil, wacht dan niet op de tram en loop het stuk omhoog. Ik kan je garanderen dat de top verder is dan je denkt (of hoopt)!
Door de vele toeristen die de tram nemen, vergeet je bijna dat deze tram voor vele inwoners een belangrijke vorm is van transport. Leuk om te weten is dat tot de 19e eeuw de tram ’s avonds werd verlicht met echte kaarsen.

Knal gele tram vol met graffiti

De tram is niet makkelijk te missen. Onderaan de berg staat een knal gele tram vol met graffiti en vaak ook een rij met toeristen die naar boven of naar beneden willen met de tram.

Ascendor da Gloria rij

Ascensor da Gloria is sinds 1880 de drukste kabeltram in Lissabon, het ritje duurt niet lang (minder dan anderhalve minuut) maar is erg welkom als je bijvoorbeeld na een dag wandelen door de stad terug wilt naar je hotel in de wijk Bairro Alto.

Wagons

De tramswagon bestaat uit één compartiment met aan de zijkanten banken om te zitten. Er zijn twee bokken met stuurtafel en schakelrad. Wanneer er niet voldoende ruimte is, of als je mooie foto’s wilt maken dan kan je ook bij de trambestuurder staan.

Ascendor da Gloria baixa

De trams zitten tegenwoordig vol met graffiti, zelfs de ramen zijn helemaal bespoten. Het schoonmaken van de trams gebeurt regelmatig, maar vaak zonder lang succes. De gele tram zit al snel weer onder de graffiti.

Ontworpen om te rijden door de zwaartekracht

Net zoals de Ascensor da Bica en Ascensor do Lavra is deze ascensor gebouwd door Raoul Mesnier de Ponsard (de leerling van architect Eiffel die ook Elevador de Santa Justa heeft ontworpen)

De wagons werden in het begin aangedreven door zwaartekracht met gebruik van water en tegenwicht. Veertig jaar later na de opening werd de tram door stoom aangedreven. Tegenwoordig rijdt de tram op elektriciteit.
Er is plaats voor 42 passagiers, 22 zit- en 20 staanplaatsen. Er is een hogere kop en een dichter bij de grond en zijn de assen ongelijk. Anders zou de tram niet de steile rit kunnen maken.

Onze tip: Koop een dagkaart (€6,40) (als je niet in het bezit bent van een Lisboa Card) zodat je alle liften op & neer kan op één dag. Anders wordt het een hele dure dag: Ascensor da Gloria kost op en neer al €3,80.

Steile klim te voet naar boven

Heb je besloten om lopend naar boven te gaan. Dan moet je net na halverwege (totaal 265 meter) echt even doorbijten (daar begint het ook erg stijl te worden). Wat helpt is de lantarenpalen aan de rechterkant van de weg tellen en je te focussen op de muurschilderingen. Maar vooral heel cool kijken als de tram, vol met toeristen, je voorbij rijdt.

Wij dachten ooit om even snel met de kinderwagen naar boven te lopen, dat is geen goed idee. Maar naar beneden lopen is niet zo inspannend als naar de boven. Wil je rustig naar de street-art kijken dan is dit een goede optie.

Ascendor da Gloria bestuurder

Ontdek Bairro Alto

Wanneer je boven bent, geniet dan eerst van het uitzicht vanaf Miradouro de São Pedro de Alcântara. Steek dan schuinrechts de weg over en bezoek Instituto Dos Vinhos do Douro e do Porto. Bij dit Porthuis reserveren ze een zeer uitgebreide keuze van (Vinho do) port(o) hebben.

Maar de bovenhalte van Ascensor da Gloria biedt nog meer opties. Vanaf hier loop je minder dan tien minuten naar de charmante wijk Principe Real met het heerlijke park Jardim Principe Real.

Ascendor da Gloria wagon

Ask-me-Lisboa om de hoek

Handig om te weten is dat om de hoek bij Ascensor da Gloria (beneden in de Baixa, aan Praça dos Restauradores) een Ask me Lisboa-vestiging is. Met je rug naar Ascensor da Gloria loop naar rechts (richting Rossio) en na 100 meter zie je de ‘i’ aan je rechterhand.

Meer over trams en liften in Lissabon >>

Waar vind je Ascensor da Gloria

Adres: Calçada da Glória, Baixa en São Pedro de Alcântara, Bairro Alto
Openingstijden: elke dag van 07:00 – 00:00 uur

Gratis toegang met een Lisboa Card.
Anders de reguliere ov prijzen, voor deze prijzen zie www.carris.pt

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..