Ascensor da Bica – charmante gele tram

Ascensor da Bica rijdt door Rua da Bica de Duarte Belo en is op Ascensor da Gloria na, een populaire plek voor toeristen om een mooie foto te maken met de gele tram.

Ascendor da Bica Chiado

Wat Ascensor da Bica zo bijzonder maakt is dat het dwars door een straat rijdt waar huizen aan zitten. Dit is anders dan de straten waar Ascensor da Gloria of Ascensor do Lavra doorheen rijden.

De Bica door de jaren heen

Sinds de opening, eind 19de eeuw, van het kabelspoor van Ascensor da Bica zijn de ritten niet zonder slag of stoot gegaan.
De tram werd in gebruik genomen als waterballastbaan met water als krachtbron. Bovenaan het traject werd een tank in de tram gevuld met water die vervolgens beneden weer werd geleegd. Problemen met de watertoevoer zorgde er vaak voor dat de tram niet reed.

Ascensor da Bica ingang cais de sodre goed

Begin 20ste eeuw werd de tram voorzien van een elektrische aandrijving. De trams werkten alleen als beide wagons tegelijkertijd gestart werden.

In 1916 is een wagon losgeschoten als gevolg van werkzaamheden en ging met hoge snelheid naar beneden. De wagon sloeg te pletter, waardoor de tramlijn voor lange tijd gesloten was.

In 1927 werd de tramlijn heropend en fungeert tegenwoordig nog als een belangrijk vervoersmiddel in de stad.

Onze tip: Koop een dagkaart (€6,40) (als je niet in het bezit bent van een Lisboa Card) zodat je alle liften op & neer kan op één dag. Anders wordt het een hele dure dag: Ascensor da Bica kost op en neer al €3,80.

Azulejos als station

Stap je op nabij Cais do Sodré, aan Rua de São Paulo, let dan op de prachtig azulejos (Portugese tegels) bij deze halte. De sfeer is echt magisch, de azulejos, de halve tunnel waar de charmante tram op de volgende rit staat te wachten. Alles draagt bij dat je nog een keer op & neer wilt gaan met de Ascensor da Bica.

Ascendor da Bica stempelkant

Krakend en piepend naar boven

Wanneer de trambestuurder aan de rit begint (naar boven of naar beneden) hoor je alleen gekraak en gepiep. Wees gerust! Dit is heel normaal, niets aan de hand!

Ascendor da Bica aan het rijden

Kaart afstempelen

Stap je op bovenaan in Ascensor da Bica in de wijk Chiado, aan de Largo do Calhariz, dan kan het zijn dat er geen trambestuurder in de tram aanwezig is. Vaak is hij of zij in het café met uitzicht op de tram een bica (haha – Portugese espresso) aan het drinken.

Zijn de hekjes geopend van de wagon, dan kan je alvast gaan zitten, je kaartje wordt beneden in het station afgestempeld.

Tramwagons

Door de jaren hebben zijn er verschillende soorten wagons geweest. Een voertuig van 9 meter lang met aan beide kanten een opstapplank om op de wagon te komen. Later werden de wagons dichtgemaakt, met zijbanken en één ingang aan het einde, zoals de Ascensor da Gloria en Ascensor do Lavra dat nu nog steeds hebben.

De wagons van Ascensor da Bica hebben drie compartimenten met in totaal 16 zitplaatsen en 6 staanplaatsen naast de trambestuurder.

Ascendor da Bica met taag

Meer over trams en liften in Lissabon >>

Waar vind je Ascensor da Bica

Adres: Rua de São Paulo, Cais de Sodré en Largo do Calhariz, Chiado
Openingstijden: elke dag van 07:00 – 21:00 uur

Gratis toegang met een Lisboa Card.
Anders de reguliere ov prijzen, voor deze prijzen zie www.carris.pt

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..