Ascensor do Lavra – onbekendste kabeltram

Ascensor do Lavra is de oudste kabeltram van Lissabon die nog in gebruik is. Deze tram is (nog) niet zo bekend bij de toeristen maar zeker de moeite waard om een ritje mee te rijden.

Ascendor do Lavra wagon beneden

De route is met 188 meter de kortste rit met een kabeltram, het is wel een van de steilste sporen met een gemiddeld stijgingspercentage van 22,9%.

Tegen de zwaartekracht

In 1884 is deze kabeltram voor het eerst gaan rijden door (of tegen) de zwaartekracht. Net zoals Ascensor da Bica en Ascensor da Gloria is deze ascensor (kabeltram) gebouwd door Raoul Mesnier de Ponsard (de leerling van architect Eiffel die ook Elevador de Santa Justa heeft ontworpen)

Ascendor do Lavra straat

De wagons werden in het begin aangedreven door zwaartekracht met gebruik van water en tegenwicht. In 1915 werden de wagons omgebouwd om op stoom te worden aangedreven.

Onze tip: Koop een dagkaart (€6,40) (als je niet in het bezit bent van een Lisboa Card) zodat je alle liften op & neer kan op één dag. Anders wordt het een hele dure dag: Ascensor do Lavra kost op en neer al €3,80.

Nationaal Monument

Ascensor do Lavra is eigendom van Companhia de Carris de Ferro de Lisboa (openbaar vervoerbedrijf in Lissabon). Sinds 2002 is de gele kabeltram een nationaal monument.

Ascendor do Lavra straatnaam

Wagons

De wagons van Ascensor do Lavra zijn identieke. De wagons Iedere wagen is samengesteld uit twee bokken met stuurtafel en schakelrad. Er is plaats voor 42 passagiers, 22 zit- en 20 staplaatsen. Er is een hogere kop en een dichter bij de grond en zijn de assen ongelijk. Anders zou de tram niet de steile rit kunnen maken.

Ascendor do Lavra - wagon

Jardim do Torel

Wanneer je boven bent bij Rua Câmara Pestana, dan is het nog een klein stukje lopen naar Jardim do Torel.
Een fijn stadspark met een verassend uitzicht over de wijk Baixa en Principe Real.

Meer over trams en liften in Lissabon »

Waar vind je Ascensor do Lavra

Adres: Câmara Pestana, Baixa en Largo da Anunciada, Interdente
Openingstijden: elke dag van 07:00 – 20:00 uur

Gratis toegang met een Lisboa Card.
Anders de reguliere ov prijzen, voor deze prijzen zie www.carris.pt

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..