Aqueduto das Águas Livres – kenmerkend aquaduct van Lissabon

Aqueduto das Águas Livres, het opmerkelijke aquaduct van Lissabon, werd gebouwd in 1731 om de stad te voorzien van schoon drinkwater. Al je bij het naderen van luchthaven Aeroporto Humberto Delgado vanuit het zuidwesten komt dan is het imposante Aqueduto das Águas Livres goed te zien aan de linkerkant tijdens de landing.

De bouw van het aquaduct werd voltooid in 1749, maar levert al sinds 1748 water. Het bouwwerk heeft een totale lengte van 58 kilometer en omvat onder andere 109 stenen bogen die devallei van de wijk Alcântara doorkruisen. In het midden is Aqueduto das Águas Livres het hoogste en torent het geheel zo’n 66 meter boven de weg uit. Bijzonder is dat het bouwwerk de aardbeving van 1755 zonder noemenswaardige schade heeft overleefd.

Aqueduto das Águas Livres - ingang

Waternetwerk

Tegenwoordig wordt het aquaduct al bijna 40 jaar niet meer gebruikt, maar eens zorgde het aquaduct voor drinkwater voor de hele stad Lissabon. Koning João V gaf opdracht om Aqueduto das Águas Livres te bouwen. De bouw werd gefinancierd met extra belastingen, onder andere op vlees, olijfolie en wijn.
Aqueduto das Águas Livres - loopbrug
Binnenin het museum kun je rondom een enorm gevuld waterreservoir lopen. De mooie architectuur en bijzondere achtergrondmuziek zorgen voor een speciale sfeer. Middenin het reservoir, op het water, drijft een groot ponton. Daar kan je over wandelen. Neem de trap naar boven en je ziet hoe het aquaduct het gebouw binnenkomt. Is er een deurtje open bij het betreden van het aquaduct, neem dan zeker een kijkje. Je ziet een smalle gang waar vroeger het water doorheen liep.

De bron van het water ligt in Caneças, een oud dorpje nabij Lissabon. Vanuit hier liep het aquaduct naar de overige waterreservoirs zoals Mãe d’Água.

Bereikbaarheid

Hoewel Aqueduto das Águas Livres vanuit vele plekken in Lissabon een herkenbare markering in het beeld is, wordt het niet gezien als een top bezienswaardigheid.
Misschien komt het omdat het aquaduct wat buiten het centrum ligt en niet per se heel goed bereikbaar is.
Aqueduto das Águas Livres - uitzicht
Je kunt op verschillende manieren bij Aqueduto das Águas Livres komen.
Heb je zin in een flinke wandeling, loop dan langs Jardim do Príncipe Real, Reservatório da Mãe d’Água das Amoreiras en Centro Comercial das Amoreiras. Vanaf hier is het nog zo’n 10 minuten lopen.

Met het openbaar vervoer kun je verschillende bussen nemen: 701, 702, 711, 723, 753 (halte Rua de Campolide of Amoreiras). Vanaf deze stop is het nog 10 minuten lopen.
Wil je op een makkelijke manier Aqueduto das Águas Livres bezoeken, dan neem je een taxi. Reken vanaf Rossio op ongeveer €7,50.
Aqueduto das Águas Livres - monsonto
Volgens ons zou dat geen reden moeten zijn om Aqueduto das Águas Livres niet te bezoeken. Wij hebben enorm genoten van ons bezoek aan het aquaduct, het uitzicht over Alcântara en de bijzondere ervaring dat de grond bij elke pas die je zet steeds verder lijkt (en wat dus ook zo is met op het hoogtepunt 66 meter verschil tussen de boog en de weg).
Aqueduto das Águas Livres - vooraanzicht

Hoogtevrees en een bezoek

Heb je hoogtevrees, ook dan kun je Aqueduto das Águas Livres bezoeken, omdat de hoogte gestaag komt. In het midden van het aquaduct ben ik omgekeerd omdat het voor mij echt te hoog werd en ik last van hoogtevrees kreeg. Mijn vriend is helemaal tot het einde gelopen (je loopt dan bijna het bos van Monsanto in). Je kunt er overigens aan de andere kant niet af, er is maar één in- en uitgang.

Waar vind je Aqueduto das Águas Livres

Adres: Calçada da Quintinha 6, Alcântara
Openingstijden:dinsdag t/m zondag: 10:00 – 17:30 uur | maandag gesloten

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam tegen te gaan. Lees hier hoe jouw reactiedata wordt verwerkt..